Stemmen piano & vleugel

Foto: Paula Zimmermann

Pianostemmen is écht een ambacht. Met aandacht en vakmanschap maak ik uw instrument graag in orde.

Een reguliere stembeurt bedraagt € 111,50 incl BTW. Dit is de standaard periodieke stembeurt voor een instrument dat al netjes op toon staat.

Een stembeurt met optrekken bedraagt € 166,00 incl BTW. Uitgangspunt is dat een instrument zo rond de 440Hz wordt gestemd. Bij afwijkingen tot zo’n 1 a 1,5 Hz kan een stabiele stemming worden gelegd. Wordt die afwijking groter (en dat is vaak aan de orde bij instrumenten die langer dan een jaar niet zijn gestemd), kan het noodzakelijk zijn dat het instrument eerst globaal iets over de toon moet worden gebracht. Dit noemen we optrekken. Dit neemt ongeveer 45 minuten extra in beslag. Direct daarna wordt het instrument dan fijngestemd. Daarnaast kan het nodig zijn dat er dan vrij kort op deze sessie nog een reguliere stembeurt nodig is.

Een stembeurt met intonatie bedraagt tussen € 420,00 en € 560,00 incl BTW. (ca 6 – 8 uur werk) Is uw instrument geleidelijk schel of hard gaan klinken? Dan is het hamervilt in de afgelopen jaren mogelijk verhard. De flexibiliteit in de hamerkop kan dan vaak weer worden teruggebracht door met naaldjes te prikken in het vilt, hetgeen ten goede komt aan de toon. Eerst wordt het instrument haarfijn gestemd en aansluitend volgt de intonatieronde. Met 4 tot 6 uur extra werk na een stembeurt kan je vaak al een grote verbetering bereiken. Zitten er echter al flinke groeven in de hamerkoppen, dan moeten de hamerkoppen eerst worden geschuurd, maar is uw instrument waarschijnlijk ook aan een onderhoudsbeurt toe. Prijzen zijn dan op aanvraag want afhankelijk van de benodigde werkzaamheden.

Klik hier voor alle tarieven.


Stemmen doe ik vooral op gehoor, het vak is en blijft een ambacht. Wél laat ik mij ondersteunen door een uitstekende hoogwaardige en professionele app. Ik volg de technologische ontwikkelingen op de voet en gebruik dié functionaliteiten die zich inmiddels wereldwijd hebben bewezen in het vak. Meer informatie over Stemsoftware.

Voor de meeste instrumenten geldt dat deze 2x per jaar gestemd moeten worden om evenwichtig en op toonhoogte te blijven. Ons klimaat speelt hierin een grote rol. Vooral wisseling in luchtvochtigheid is de belangrijkste boosdoener voor ontstemming. Meer informatie over het Piano Life Saver systeem.